Guia pràctica per resar el rosari

No n’hi ha cap entre vosaltres, venerables germans, que no recordeu la gran aflicció i el dolor que va patir la Santa Església de Déu per part dels heretges albigencs, que van sorgir de la secta dels maniqueus posteriors i que van omplir el sud de França i altres parts del món llatí amb els seus perniciosos errors, i portant per tot arreu el terror de les seves armes, es va esforçar per tot arreu per governar mitjançant la matança i la ruïna. El nostre Déu misericordiós, com vostès saben, va aixecar contra aquests terribles enemics un home santíssim, el pare il·lustre i fundador de l’Ordre Dominicana. Gran en la integritat de la seva doctrina, en el seu exemple de virtut i en les tasques apostòliques, va procedir impàvidament a atacar els enemics de l’Església catòlica, no amb les armes, sinó confiant plenament en la devoció que va ser el primer en institut sota el nom del Sant Rosari, que va ser difós de llarg a llarg de la terra per ell i els seus alumnes. Guiat, de fet, per la inspiració i la gràcia divines, va preveure que aquesta devoció, com a arma bèl·lica molt poderosa, seria el mitjà de fer fugir a l’enemic i de confondre la seva audàcia i la seva boja impietat. Aquest va ser certament el resultat. Gràcies a aquest nou mètode de pregària, quan va ser adoptat i dut a terme adequadament com ho va instituir el Sant Pare Sant Domènec, la pietat, la fe i la unió van començar a tornar, i els projectes i artefactes dels heretges es van enfonsar. Molts rodamóns també van tornar al camí de la salvació, i la ira dels impius va ser continguda pels braços d’aquells catòlics que havien decidit repel·lir la seva violència amb inspiració i gràcia divines, va preveure que aquesta devoció, com a arma bèl·lica molt poderosa, seria el mitjà fer fugir l’enemic i confondre la seva audàcia i la seva boja impietat. Aquest va ser certament el resultat.

Lleó XIII, Supremi Apostolatus

El Sant Rosari és una oració composta per Sant Domènec. A través d’aquests 15 misteris, el rosari és un resum de la fe catòlica. L’Església recomana especialment l’exercici de la seva meditació. Donada la durada d’aquesta pregària, els misteris s’han dividit en 3 parts, els misteris alegres, dolorosos i gloriosos. No obstant això, encara que simplificat, molts ignoren aquesta pregària molt fàcil de recitar cada dia, en uns vint minuts.

El Sant Rosari
Misteris de Goigs
Misteris de Dolors
Misteris de Glòria

1. Fer el senyal de la Creu i Resar el Credo Símbol dels Apòstols (o Acte de Contrició)
2. Resar 1 Pare nostre
3. Resar 3 Avemaria
4. Resar 1 Glòria

Es comença el Rosari del dia meditant sobre els misteris
5. Dir el primer misteri (joiós, dolorós o gloriós) i resar 1 parenostre
6. Resar 10 avemaria meditant sobre el misteri
7. Resar el Glòria, un “Maria, Mare de Gràcia…”, i una Oració de Fatima “Oh Jesús meu…”

Dir el segon misteri (joiós, dolorós o gloriós) i resar 1 parenostre
8. Resar 10 avemaria meditant sobre el misteri
9. Resar el Glòria, un “Maria, Mare de Gràcia…”, i una Oració de Fatima “Oh Jesús meu…”

Dir el tercer misteri (joiós, dolorós o gloriós) i resar 1 parenostre
10. Pregar 10 avemaria meditant sobre el misteri
11. Pregar el Glòria, un “Maria, Mare de Gràcia…”, i una Oració de Fatima “Oh Jesús meu…”

Dir el quart misteri (joiós, dolorós o gloriós) i resar 1 parenostre
12. Pregar 10 avemaria meditant sobre el misteri
13. Pregar el Glòria, un “Maria, Mare de Gràcia…”, i una Oració de Fatima “Oh Jesús meu…”

Dir el cinquè misteri (joiós, dolorós o gloriós) i resar 1 parenostre
14. Pregar 10 avemaria meditant sobre el misteri
Després pregar el Glòria, un “Maria, Mare de Gràcia…”, i una Oració de Fatima “Oh Jesús meu…”

Finalment es resa la Salve.

Es pot seguir amb les lletanies, les oracions finals i les jaculatòries. També es poden fer invocacions per a intencions, pels difunts del purgatori o alguna intenció particular (1 pare nostre, 1 avemaria i 1 glòria). Sinó, després de la Salve, es pot acabar amb un senyal de la Creu.

Si ens limitem a recitar una pregària introductòria, les desenes dels 5 misteris i una pregària final, es calcula una duració d’entre 15 i 20 minuts, així que no hi ha excuses reals per no resar el rosari cada dia. Evidentment, es complica més si afegim més oracions d’entrada, lletanies i invocacions finals, el temps és de fins a 30 minuts però no més. La pregària del Rosari es fa més fàcil a dos o en grup, perquè normalment una persona diu la meitat del Pater i l’Avemaria, i l’altra recita la segona meitat.

Tanmateix, la principal dificultat no serà realment la manca de temps que només és una excusa sinó les temptacions externes com l’oci, així com les de l’interior com l’orgull, la mandra o l’acedia. Per tant, per als principiants, és millor començar molt lentament, encara que només signifiqui recitar 1 desena al dia, després intentar anar a 5 desenes i després els mesos que passen intentar integrar les meditacions i les oracions addicionals.

Per tant, va compondre el Rosari de tal manera que recordés els misteris de la nostra salvació en successió, i el tema de la meditació es barreja i, per dir-ho així, s’entrellaça amb la salutació angelical i amb la pregària dirigida a Déu, el Pare de Nostre Senyor Jesucrist. Nosaltres, que busquem un remei per a mals similars, no dubtem, per tant, que la pregària introduïda per aquest home beneït amb tant avantatge per al món catòlic, tindrà l’efecte més gran en l’eliminació de les calamitats del nostre temps també. No només exhortem ferventment tots els cristians que es lliurin al prec de la pietosa devoció del Rosari en públic o en privat a casa i família, i això sense parar, sinó que també desitgem que tot el mes d’octubre en aquest any ha de ser consagrat a la Santa Reina del Roser.

Lleó XIII, Supremi Apostolatus

2 pensaments sobre “Guia pràctica per resar el rosari

  1. Hola, estic iniciant-me en la religió i vaig un poc perdut sobre parts de la missa, misses que es fan en les diferents èpoques de l’any, etc. Podríeu fer un blog o una sèrie de blogs en els quals ho expliquéssiu? N’estaria molt agraït.

    M'agrada

Deixa un comentari