Les raons per resar el rosari… cada dia

El rosari és un tresor incommensurable inspirat per Déu. Si recites el rosari amb devoció fins a la mort, t’asseguro que, malgrat la gravetat dels teus pecats, rebràs una corona que mai no s’esvairà. Encara que ara et trobis a la vora de la condemnació, encara que ja tinguis un peu a l’infern…

Sant Louis-Marie Grignion de Montfort

En aquest article parlarem dels beneficis del rosari i de la necessitat de recitar aquesta pregària diàriament.

La Fe
Recitar el Rosari cada dia enforteix la fe i la pietat en els practicants. Per als nouvinguts o els cristians que han deixat anar la pregària, és una manera senzilla i eficaç de progressar ràpidament i tenir una base sòlida. El dimoni amb les seves temptacions ens convida a no resar, a trobar totes les excuses possibles per no fer-ho. Prendre temps per resar i per tant recitar el Rosari que és llarg és començar a sortir d’aquest parany i començar a fer la voluntat de Déu. Com més practiquem aquest acte de fe en la pregària, més progressem en la fe. Els motius de la pregària poden ser diversos, sobretot per fer la voluntat de Déu, i després per demanar alguna cosa per un mateix o per pregar pels altres, vius o difunts. En grup, comunitat o família, aquesta pregària reforça la cohesió col·lectiva.

Guerra espiritual
Sovint no tenim cor per resar i fer l’esforç de prendre el Rosari és només l’inici d’una lluita interior. Hi ha dies en què estem feliços, però sovint estem cansats o tristos però sobretot mandrós, el terme precís és l’acèdia. Aquesta acèdia ens impulsa a rebutjar la pietat a trobar excuses per no pregar i no prefessar la fe. Així doncs, en tenir el costum d’agafar i de recitar el rosari cada dia, reduïm aquest perill i dóna bones bases i hàbits per a altres oracions, novenes i participar en actes religiosos com la missa. Tenir la fe està bé, però també cal actuar i és imprescindible començar resant. El rosari pel seu format hi ajuda. Com qualsevol remei, al principi pot ser amarg o dolorós, però és el camí més eficaç cap a la curació espiritual i la salvació de la nostra ànima.

Les virtuts de l’oració
L’oració és útil, imprescindible, és el nostre vincle vital amb Déu. Encara que sovint tinguem la impressió que Déu no ens respon en les nostres pregàries, ens escolta, sap què és bo per a nosaltres i ens dóna les gràcies necessàries. Per tant, hem de pregar sovint per la bondat de Déu, a part de fer-ho per a nosaltres mateixos i pels altres. Com que el rosari és complet i més llarg que una oració comuna, és una pregària que porta a la pràctica de diverses virtuts com la fe, l’esperança, la caritat, la humilitat, la paciència, la confiança en Déu, la pietat i l’obediència. Imitant Maria, ens fem catòlics fent la voluntat de Déu i no la nostra. En posar en pràctica aquestes virtuts, allunyem els vicis. Com més preguem el Rosari, més evitem els pecats o almenys reduïm la possibilitat de caure en els pecats més grossos, degradants i mortals. En aquest sentit, es poden fer canvis enormes fins i tot considerats com a impossibles o miraculosos, segons la fe i la devoció de cadascú.

Un compendi de la doctrina catòlica
El rosari té la particularitat de resumir la fe catòlica a través dels seus 15 misteris. A més de la Santíssima Trinitat (repetició del “Glòria”), recordem l’Encarnació (misteri joiós), la Passió (misteri dolorós) i la Resurrecció (misteri gloriós) de Nostre Senyor Jesucrist. Podem afegir meditacions amb textos bíblics breus per enfortir el nostre coneixement i la nostra fe. Encara que a primera vista el rosari sembli centrar-se en Maria, aprenem a conèixer millor Jesús i el seu amor infinit per nosaltres. Aquest senzill mètode és un miracle i hem d’agrair al nostre Senyor i a la Mare de Déu per haver-nos donat un mitjà per a la comprensió de la nostra religió a l’abast de tots, sigui quin sigui el nostre nivell de cultura o intel·ligència. La fe catòlica més bàsica i es podria resumir en la Missa (confessió, comunió…) i el Rosari (invocacions i oracions bàsiques Pare Nostre, Avemaria…)

Les promeses de Maria
El rosari també és una pregària d’intercessió a Maria. És la nostra mare i escolta les nostres pregàries. Podem confiar a ella els nostres desitjos, les nostres alegries i els nostres dolors. La Mare de Déu va donar a Sant Domènec i a Alà de la Roca promeses i grans gràcies per als qui reciten el Rosari amb fe i devoció. Entre les promeses trobem la de rebre els sagraments en el moment de la mort, no ser mai vençuda per la desgràcia, rebre la seva protecció especial, destruir els vicis, disminuir els pecats o ser alliberats per ella del purgatori. En les seves múltiples aparicions, Maria demana sovint la pregària del Rosari diari. Maria és la manera més segura i directa de conèixer Jesús.

Finalment, no oblidem agrair a la Mare de Déu i Nostre Senyor per les gràcies rebudes.

Guia pràctica per resar el rosari

Per als principiants, fins i tot pràcticants que no preguen molt, cal ser modestos i humils, perquè tot això requereix temps i paciència. És millor començar a poc a poc, per exemple recitant deu rosaris al dia durant un mes o un temps determinat, després passar a recitar les cinc desenes i completar amb altres oracions, lletanies i meditacions.

La meva ànima magnifica el Senyor, el meu esperit celebra Déu que em salva, perquè ha mirat la petitesa de la seva serventa. Des d’ara totes les generacions em diran benaurada, perquè el Totpoderós obra en mi meravelles: el seu nom és sant, i l’amor que té als qui creuen en ell s’estén de generació en generació. Les obres del seu braç són potents: dispersa els homes de cor altiu, derroca els poderosos del soli i exalta els humils; omple de béns els pobres, i els rics se’n tornen sense res. Ha protegit Israel, el seu servent, com havia promès als nostres pares; s’ha recordat del seu amor a Abraham i a la seva descendència per sempre.

Lluc 1, 46-55

Deixa un comentari